Smart Home: luxe hobby of slimme investering?

Smart Home oftewel een slim huis

Smart Home is een nieuw begrip. Sterker nog: 55 procent van de mensen kent het concept Smart Home (nog) niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die wel bekend zijn met het slimme huis, dit nog te vaak associëren met een luxe hobby. Toch groeit de Smart Home-markt aanzienlijk. 

Explosieve stijging Smart Home-markt

Uit cijfers van Strategy Analytics blijkt dat de Smart Home-markt - ondanks zijn relatieve onbekendheid - explosief stijgt de komende zes jaar. In 2016 besteedden mensen wereldwijd nog 17 miljard dollar aan smart home-diensten. In 2022 stijgt dit naar verwachting tot 50 miljard. De meeste groei is bij energiezuinig wonen en slimme thermostaten te zien. 

Smart Home controller in plaats van smartphone

Veel mensen hebben een smartphone. Een slimme woning kun je aansturen met een telefoon. Dit lijkt dan ook de perfecte oplossing. Toch ervaren veel gebruikers dit anders. Omdat er meerdere apps nodig zijn om verschillende functies in het huis te besturen, haken mensen af. Dit stelt Strategy Analytics in zijn State of the Smart Home Market: 1Q 2017 rapport. Een Smart Home controller, waarmee alle apparaten te bedienen zijn, is een oplossing. 

Met smart home stijgt waarde huis

Google Home, Mykie van Bosch en Amazon’s Alexa waren populair afgelopen jaar. Apple introduceerde push notificaties voor bewegings- en deursensoren, waardoor HomeKit een goede optie werd voor thuisbeveiliging. Ondanks de populariteit van deze slimme oplossingen kiest nog lang niet iedereen voor een Smart Home. Onderzoeksbureau IHS Markit schrijft dat de industrie ontdekte dat gebruikers meer informatie willen over de voordelen van Smart Homes. Mensen zien Smart Home nu als een luxe hobby, terwijl het een investering is. Met een goede installatie is een slim huis energiebesparend en stijgt zelfs de waarde van een woning.

Als we de cijfers mogen geloven, is slim wonen het nieuwe wonen. De komende jaren wordt Smart Home dan ook een bekend begrip. Hoe slim mag een woning worden en waar ligt de grens? Wij horen het graag van u! 

Praat mee over dit onderwerp!

Besturing smart home

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief